Hibiskus jest wyjątkowym kwiatem, mającym wiele wspaniałych właściwości, dlatego znalazł zastosowanie w medycynie, w kuchni, w kosmetykach, ale najbardziej popularnym sposobem jego wykorzystania, jest przyrządzanie herbatki z kwiatów.
Hibiskus wykorzystywany był w kuchni od lat. Przyrządza się z niego soki, syropy, wina, dżemy, galaretki, kandyzowane kwiaty, liście dodaje się do sałatek i potraw mięsnych.
Suszone kwiaty hibiskusa wykorzystuje się także jako naturalny barwnik do tkanin. Kwiaty zalewa się wrzątkiem i gotuje od 10-15 minut. Gdy barwnik jest już gotowy, barwi się materiał poprzez włożenie go do mikstury i trzymanie go w niej przez około godzinę.
Najbardziej popularna jest jednak herbata z hibiskusem. Jak możemy ją przyrządzić?
W przeciwieństwie do większości herbat ziołowych produkowanych z liści, herbatka z hibiskusa jest produkowana z jego kwiatów. Kielichy kwiatów zbiera się i suszy. W celu przyrządzenia herbatki susz zalewa się wrzątkiem. Zwykle zaleca się parzyć 1 część hibiskusa z 5 częściami wody. Po zaparzeniu kwiat hibiskusa zwiększa swoją objętość nawet dwukrotnie. Herbata z hibiskusem charakteryzuje się piękną czerwoną barwą, mocnym aromatem i kwaskowatym, trochę cierpkim smakiem. Do herbaty często dodaje się cukier lub miód.
Hibiskus można kupić w Polsce w wielu formach, najczęściej jest dostępny w torebkach ekspresowych. Natomiast liście hibiskusa można kupić na wagę w herbaciarniach. Hibiskus w takiej postaci jest bardzo wydajny. Długie parzenie, nawet ok. 10 minut spowoduje, że otrzymamy bardzo kwaśny napar. Natomiast, jeśli czas parzenia ograniczymy do 3-4 minut, to te same liście możemy zaparzyć jeszcze drugi raz, otrzymując pełnowartościowy napar. Hibiskus można również zalewać zimną wodą, ale wtedy czas zalania musimy wydłużyć do co najmniej godziny.
Najnowsze komentarze