Występujący na terenie Nepalu oraz Tybetu kordyceps znany jest od lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i w naturalnych sposobach leczenia bądź terapii leczniczej różnorodnych problemów zdrowotnych. Liczne walory medyczne tego grzyba sprawiły, że staje się on coraz to bardziej popularny również w krajach Europy. Jakie są zatem właściwości grzyba Cordyceps sinensis? Okazuje się, że korzystnie działa on praktycznie na cały organizm i może przynieść ulgę w wielu dolegliwościach.
Kordyceps chiński – składniki odżywcze
Kordyceps jest od lat wykorzystywany w medycynie, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B, a także witaminy C i witaminy E. Jest także cennym źródłem licznych kwasów tłuszczowych (głównie kwasu oleinowego i linolenowego). Kordyceps chiński zawiera również bardzo korzystny dla zdrowia nukleozyd, jakim jest kordycepina, który wpływa na prawidłowy przebieg procesów komórkowych (w tym apoptozy), a także cechuje go duża zawartość polisacharydów, steroli i aminokwasów. Nie bez powodu kordyceps określany jest mianem produktu zaliczanego do grupy tzw. superfoods.
Właściwości zdrowotne – dlaczego warto włączyć kordyceps do diety?
Ogólnie rzecz biorąc kordyceps chiński bardzo dobrze wpływa na funkcjonowanie ludzkiego organizmu, dlatego też warto rozważyć stosowanie suplementów z jego udziałem w codziennej diecie.
Kordyceps wspomaga:
- pracę układu krwionośnego, obniżając ryzyko zawału serca oraz rozwoju miażdżycy (głównie ze względu na zmniejszanie poziomu złego cholesterolu we krwi),
- pracę układu immunologicznego – wzmacniajac odporność i odgrywając wazną rolę w walce z infekcjami i staniami zapalnymi.
Dodatkowo kordyceps chiński hamuje procesy proliferacji komórek rakowych (więc może mieć działanie antynowotworowe), przyczynia się do niszczenia wodnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia się organizmu, a także redukuje skutki przewlekłego zmęczenia i stresu.
Najnowsze komentarze