TOP 3 lecznicze właściwości szyszek chmielu

Chmiel od dawna posiada zastosowanie w produkcji piwa, ale nie tylko. Medycyna ludowa już dawno odkryła jego działanie na organizm. Oto właściwości szyszek chmielu w zapobieganiu chorobom i ich leczeniu.

Chmiel i jego właściwości


Właściwości szyszek chmielu w medycynie niekonwencjonalnej są znane od wieków. Zdrowotne właściwości chmielu wynikają z zawartości substancji o nazwie ksantohumol. Jest to związek z grupy flawonoidów, który ma działanie antyoksydacyjne. Co ciekawe, działa kilkukrotnie mocniej niż powszechnie znana i stosowana witamina C. Oto popularne stosowanie chmielu.

1. Chmiel może zapobiegać rozwojowi raka


Badania dowodzą, że substancje zawarte w szyszkach chmielu mogą przeciwdziałać rozwojowi raka, zwłaszcza w tych typach nowotworów, w których postęp choroby jest uzależnione od poziomu estrogenu w organizmie. W omawianych badaniach wzięto pod uwagę linie komórek raka piersi o nazwie Sk-Br-3. Związki zawarte w chmielu, takie jak: ksantohumol, izoksantohumol i 8-prenylonaryngenina hamowały aktywność aromatazy- tj. enzymu odpowiedzialnego za syntezę estrogenów w czasie choroby nowotworowej.

2. Chmiel przeciwdziała rozwojowi Alzheimera


Wynika to z zawartości substancji o nazwie ksantohumol, która ochrania komórki przed uszkodzeniem w efekcie stresu oksydacyjnego. Powoduje to, że nie dochodzi do uszkodzeń neurodegeneracyjnych i postępu choroby.

3. Chmiel pomaga na bezsenność


Zdrowotne właściwości chmielu w zakresie problemów ze snem są znane od wieków. Szyszki chmielowe hamują czynność kory mózgowej i powodują działanie uspokajające, przez co ułatwiają zasypianie. Przeczytaj więcej na stronie https://www.lekinatury.pl/pl/ziola/chmiel.html

ekologin

Add your Biographical Info and they will appear here.