Czosnek niedźwiedzi w Twojej kuchni

Lato to zdecydowanie zbyt późny moment na to, by zebrać cudownie aromatyczne liście czosnku niedźwiedziego. Kto zatem nie zrobił tego już wczesną wiosną, może jedynie skorzystać z suszonych liści czosnku niedźwiedziego, który od jakiegoś czasu dostępne są w sklepach spożywczych. Można też wybrać się do sklepu zielarskiego, po susz lepszej jakości.

Czosnek niedźwiedzi w kuchni

Od kilku lat trwa prawdziwy szał na czosnek niedźwiedzi. Coraz więcej kobiet jest świadomych tego, że ta wspaniała roślina o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni, rośnie w wielu polskich lasach i łąkach. Oczywiście nie wszędzie można ją zbierać, gdyż często jest spotykana w rezerwatach przyrody, jednak warto poszukać stanowisk czosnku niedźwiedziego, z których można swobodnie zbierać tą roślinę.

Czosnek niedźwiedzi czyli doskonała przyprawa

Liście czosnku niedźwiedziego, szczególnie te świeżo zebrane, nadają się idealnie na przykład do przygotowania aromatycznego farszu do faszerowania mięs takich jak kurczak czy indyk. Można nimi również owijać mięso wieprzowe, aby miało jeszcze przyjemniejszy aromat i smakowało wyborniej. Suszone czosnek niedźwiedzi idealnie nadaje się natomiast do przyprawiania na przykład twarożku, oraz innych past kanapkowych. Można również przyprawiać nim zupy czy sosy. Suszone czosnek niedźwiedzi ma delikatniejszy smak i mniej intensywny aromat, dlatego nie ma obaw o to, że potrawa zyska zbyt mocny charakter i będzie po prostu niesmaczna.

ekologin

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *