Coś pysznego w kuchni, czyli syrop klonowy

Syrop klonowy z pewnością kojarzony jest przez wszystkich, chociaż nie jest to typowo polski produkt. Z rodzimych przysmaków najlepiej jest porównywać go do złocistego miodu, ma bowiem podobny wygląd, chociaż smakuje inaczej. To sztandarowy produkt w kuchni amerykańskiej, jednak bardzo dobrze przyjmuje się również u nas. Obecnie można kupić go w wielu delikatesach, także w sklepach z produktami z kuchni świata.

Do czego dodawać syrop klonowy?

Syrop klonowy bywa używany zamiast cukru. Można przygotowywać z nim różnego rodzaju zdrowe desery oraz przekąski, takie jak na przykład tak bardzo popularne kulki mocy, na bazie ziaren i orzechów oraz daktyli, albo energetyczne batoniki bez pieczenia. W tego typu smakołykach syrop klonowy zastąpi cukier oraz pomoże skleić się poszczególnym produktom, dzięki czemu będzie można nadać im pożądany kształt.

Syrop klonowy do dań na słodko

Syrop klonowy to również klasyczny składnik dań na słodko. Dodaje się go do naleśników czy pancakes, a także różnego rodzaju omletów, owocowych zapiekanek, czy koktajli. Generalnie bardziej jest kojarzony z przysmakami śniadaniowymi, chociaż niektórzy używają go również do dań wytrawnych. Aby znaleźć trochę więcej inspiracji i pomysłów na to, jak używać syropu klonowego, warto przejrzeć książki kucharskie albo blogi poświęcone daniom kuchni amerykańskiej. Zapoznając się z tymi przepisami będzie można zobaczyć cały potencjał produktu, jakim jest syrop klonowy.

ekologin

Add your Biographical Info and they will appear here.