Ziele angielskie – przyprawa o różnorodnym zastosowaniu

Doświadczeni kucharze (zawodowi i amatorzy) bez problemu rozróżnią podobne do siebie ziarnka ziela angielskiego i pieprzu. Te pierwsze są trochę większe i jaśniejsze. Różnice smakowe i zapachowe są znacznie większe.

Zastosowanie ziela angielskiego w kuchni

Ziele angielskie w ziarnach stosowane jest przede wszystkim jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw. Podkreśli zarówno smak mięsa, sosu, farszu, jak i słodki ciast, lodów, a zwłaszcza czekolady. W stosowaniu tej przyprawy trzeba jednak zachować umiar, gdyż jej intensywny smak i zapach mogą zdominować całą potrawę, a przecież nie o to chodzi.

Ziele angielskie łączy w sobie imbir, cynamon, goździki oraz gałkę muszkatołową, co w efekcie daje bardzo ciekawą mieszankę aromatyczną i intensywny ostro słodki smak. W potrawach z dodatkiem mięsa bardzo często towarzyszy mu liść laurowy. Te dwie przyprawy doskonale się uzupełniają.

Zastosowanie ziela angielskiego w lecznictwie

Drobne ziarenka zawierają wiele substancji potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, oczywiście nie w ilościach zaspokajających jego dzienne zapotrzebowanie. Jednak w połączeniu z innymi składnikami może stanowić cenne uzupełnienie. Szczególnie istotny jest eugenol mający właściwości przeciwbólowe. Zamiast zażywać kolejną tabletkę, wystarczy posmarować bolące miejsce olejkiem z korzennika lekarskiego (nazwa stosowana w ziołolecznictwie i przemyśle kosmetycznym). Olejek daje także dobre efekty w leczeniu trądziku, wyprysków.

ekologin

Add your Biographical Info and they will appear here.