Właściwości jałowca

Nie wszyscy mają jeszcze świadomość, jakie właściwości ma jałowiec. Produkt był już bowiem stosowany przez mieszkańców starożytnego Egiptu, jako środek przeznaczony do zwalczania tasiemca. Dlaczego warto wzbogacić jałowcem swoją codzienną dietę?

Jałowiec na trawienie

Warto wiedzieć, że jałowiec, jako przyprawa dodawana do potraw sprawia, że jest ona zdecydowanie łatwiej metabolizowana. Minimalizuje również pojawianie się dolegliwości, do których należy zaliczyć wzdęcia, czy skurczowe bóle żołądka. Ponadto działanie omawianego produktu jest również zauważalne w przypadku różnego rodzaju infekcji układu pokarmowego. Koniecznie trzeba podkreślić, że olejki eteryczne znajdujące się w jagodach, są w stanie wpłynąć na obniżenie apetytu.

Jałowiec, jako lek na infekcję?

Jałowiec już od setek lat jest z dużym powodzeniem wykorzystywany do zwalczania stanów zapalnych układu moczowego czy rozrodczego. Warto mieć świadomość, że liczne badania wykazały, iż olejki eteryczne znajdujące się w owocach jałowca wykazują się bardzo silnymi właściwościami przeciwgrzybicznymi i przeciwbakteryjnymi. Ponadto w laboratoryjnych warunkach ekstrakt z jałowca jest nawet w stanie zwalczyć pałeczki E. coli czy gruźlicy.

Jałowiec, a działanie przeciwrakowe

Godnym uwagi jest fakt, że trzy najbardziej istotne antyutleniacze znajdujące się w jałowcach charakteryzują się bardzo silnym działaniem antynowotworowym. Dysmutaza ponadtlenkowa, a także katalaza strzegą komórki ciała przed różnego rodzaju mutacjami, które są związane z obecnością nadtlenków w organizmie.

ekologin

Add your Biographical Info and they will appear here.