Spirulina – kiedy można, a kiedy nie?

Chyba każdy spotkał się gdzieś z terminem „spirulina”. Jest to nazwa handlowa specjalnej odmiany alg, które wyróżniają się specyficzną, niebieskozieloną barwą. Ich największe hodowle mieszczą się na terenie Afryki, Ameryki Środkowej oraz Południowej. Do Europy przywędrowały stosunkowo niedawno i niemal natychmiast podbiły serca specjalistów od profilaktyki zdrowotnej.

Jakim chorobom może zapobiegać spirulina?

Charakterystyczne algi morskie zawierają szereg witamin, między innymi A, D, E, K, B1, B12 oraz B2; mogą zatem zapobiegać awitaminozie. Co więcej, spirulinę zaleca się jako suplement diety przy nadciśnieniu krwi – jej właściwości pomagają ciśnienie uregulować, a co za tym idzie: zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca czy innego narządu (niewiele osób wie o tym, że termin „zawał” dotyczyć może niemal każdego narządu; mianem zawału określa się stan, kiedy na skutek zatkania światła tętnicy dany organ pozostaje niedokrwiony i w przypadku braku interwencji lekarskiej – miejscowo obumiera). Regularne stosowana spirulina (https://planteon.pl/zdrowa-zywnosc/superfoods/spirulina-proszek) jest również zalecana osobom, które zmagają się z problemem otyłości; błonnik obecny w składzie alg powoduje zmniejszenie wchłaniania się tłuszczów oraz wspomaga proces spalania nagromadzonej już tkanki tłuszczowej.

Kiedy nie wolno włączyć spiruliny do diety?

Niestety, wiele osób nie może doświadczyć dobroczynnego wpływu spiruliny na organizm. Dlaczego? Otóż dlatego, że jest ona niewskazana w przebiegu niektórych schorzeń – zwłaszcza tych charakteryzujących się zaburzeniami krzepnięcia krwi, jak zakrzepica czy fenyloketonuria. Ponadto bezwzględnym przeciwwskazaniem do stosowania spiruliny jest okres ciąży i karmienia piersią. Jeśli chodzi o dzieci i młodzież – oficjalnie stosowanie spiruliny nie jest rekomendowane, aczkolwiek niektórzy pediatrzy zezwalają na to swoim pacjentom (dzieje się tak gównie w przypadkach, w których lekarz stwierdzi, że potencjalne korzyści płynące z włączenia do diety spiruliny znacznie przewyższają potencjalne szkody, jakie jej obecność może wywołać w młodym organizmie).

ekologin

Add your Biographical Info and they will appear here.