Czerwonokrzew zwany również Rooibos uprawiany jest w RPA. Z krzewu tego pozyskuje się liście, które następnie dzieli się na mniejsze kawałki i z których po osuszeniu uzyskuje się ziołowy napar. Krzew nie jest spokrewniony z krzewami herbacianymi, jednak potocznie przyjęło się, że przygotowany napar nazywany jest czerwoną herbatą. Kupimy ją w dobrych sklepach zielarskich lub herbaciarniach.
Herbaty rooibos – właściwości
Herbaty rooibos w wielu krajach uznawane są za ziołowe lekarstwo, oprócz oryginalnego miodowego smaku, mają również wiele właściwości zdrowotnych.
Przede wszystkim herbaty rooibos nie zawierają w sobie kofeiny, która jest spotykana w dużych ilościach w innych odmianach herbat. Mogą zatem być pite przez wszystkich, w każdym wieku bez obawy przed nadmiernym spożyciem kofeiny.
Liście czerwonokrzewu zawierają w sobie spore ilości wapnia, co przyczynia się zatem do wzmocnienia kości i zębów.
Napar przygotowany z liści czerwonokrzewu jest również zalecany osobom z podwyższony cholesterolem. Picie herbaty rooibos w znacznym stopniu obniża poziom cholesterolu we krwi.
Składniki zawarte w ziołowym naparze pomagają przy bólu głowy i wpływają kojąco na organizm człowieka. Herbata ta obniża również ciśnienie krwi.
Najnowsze komentarze