Dlaczego używanie czosnku granulowanego jest praktyczne?

Czosnek granulowany walczy o prym z czosnkiem naturalnym. Oba mają szereg charakterystycznych zalet, które zbierają grupy ich miłośników. Dlaczego, więc używanie granulatu jest bardziej praktyczne?

Bez obierania

Obieranie czosnku jest bardzo trudne. Skórka rwie się i nie chce odejść od ząbków. Jest też bardzo jasno wybarwiona, co jest dodatkowym utrudnieniem w usunięciu jej. W internecie krążą patenty na szybkie obieranie główek czosnku, ale w praktyce nie zawsze się one sprawdzają. Obierając ząbek czosnku trzeba się liczyć z tym, że ręce przejdą nieprzyjemnym zapachem, który trudno zmyć. Później trzeba też doprowadzić do porządku wyciskarkę do czosnku.

Łatwiejsze dozowanie

Niektóre przepisy podają, by dodać do dania „mały ząbek czosnku”. Mały? To znaczy jaki? To bardzo nieprecyzyjne określenie może spowodować sporo kłopotów początkującym kucharzom. Natomiast, dozowanie czosnku granulowanego jest tak samo banalne jak solenie.

Pewność smaku

Czosnek to warzywo, które może mieć bardzo nierówny smak. Kupując główkę w warzywniaku nie sposób przewidzieć jaki będzie w smaku – ostry czy łagodny. W związku z tym, ciężko jest dobrać właściwą jego ilość do doprawienia potrawy. Korzystając z czosnku w proszku nie trzeba się przejmować jego ostrością. Jego smak jest powtarzalny, czyli jest zawsze taki sam. Ma to ogromne znaczenie nie tylko w gospodarstwach domowych, ale także w restauracjach. To właśnie w nich goście zwracają szczególna uwagę na to by ich ulubione danie smakowało tak samo za każdym razem.

ekologin

Add your Biographical Info and they will appear here.