Zaufaj wiedzy Azteków o cudownych właściwościach nasion chia

Wiele osób lubi testować nowe produkty żywnościowe i poznawać ciekawe smaki, a w ostatnich latach mamy wręcz modę na nowości żywieniowe. Co ciekawe, niektóre z nich są tak naprawdę znane od kilkuset lat, ale dopiero teraz zostały docenione. Takim produktem okazują się nasiona chia, zwane też szałwią hiszpańską.

Cudowne właściwości nasion chia

Te niepozorne nasionka były niezwykle cenione przez azteckich wojowników, którzy je uznawali za źródło siły i trudno się z tym nie zgodzić, kiedy tylko spojrzy się na ich skład. To przede wszystkim fantastyczne źródło błonnika, który pomaga usuwać z jelit wszelkiego typu szkodliwe złogi i toksyny, a tym samym zapobiega zaparciom, hemoroidom, kamicy żółciowej czy nowotworowi jelita grubego. Błonnik w połączeniu z kwasem alfa-linolenowym powstrzymuje również zaburzenia metaboliczne w organizmie. W nasionach chia jest również duża ilość wapnia z ułatwiającym jego przyswajanie fosforem, więc to klucz do zdrowych i mocnych kości oraz zębów. Z kolei znajdujące się w tych ziarenkach idealne proporcje kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego likwidując stany zapalne w organizmie, a ponadto regulując ciśnienie krwi. Szałwia hiszpańska zawiera również sporą ilość przeciwutleniaczy, które obniżają stres oksydacyjny, przez co maleje ryzyko powstania miażdżycy oraz zawału serca.
W kontekście powyższych zalet szałwii hiszpańskiej raczej trudno się dziwić jej wielkiej popularności i to nie tylko wśród osób czułych na punkcie mód żywieniowych.

ekologin

Add your Biographical Info and they will appear here.