Zastosowanie jeżyny fałdowanej

Roślina o wielu zastosowaniach

W Polsce, a także w Azji oraz Europie występuje roślina o niezwykłym zastosowaniu. W naszym kraju charakterystyczny krzew o kolczastych gałęziach występuje przede wszystkim w nizinach oraz niższych górskich partiach. W lecznictwie wykorzystywane są zarówno owoce, jak i liście jeżyny fałdowanej.

Zastosowanie jeżyny

Jeżyna fałdowana to roślina, która jest wykorzystywana w lecznictwie od wielu lat i na wiele sposobów. Aby jak najlepiej wykorzystać tą roślinę zbiera się młode liście na przełomie maja i czerwca. Liście należy następnie wysuszyć. Po tym zabiegu liście nabierają charakterystycznej zielonej barwy oraz posiadają cierpki posmak. Są jednocześnie pozbawione zapachu. Do celów leczniczych wykorzystuje się również owoce rośliny. Zebrane owoce mają kwaskowy smak i są w kolorze czarnym. Zarówno w liściach, jak i owocach znajdziemy różnego rodzaju witaminy. Owoce wykorzystuje się między innymi do produkcji dżemów, nalewek oraz konfitur. Jeżyna dobrze sprawdzi się przy leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Pomagają również w leczeniu anemii, mają działanie wzmacniające organizm, dlatego są przydatne w procesie rekonwalescencji na przykład po długotrwałej chorobie.

ekologin

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *