Olej kokosowy rafinowany – ciekawa alternatywa dietetyczna

Rafinowany olej kokosowy stał się ostatnio bardzo popularny i gros osób zaczęło z niego korzystać dla jego „cudownych” właściwości. Jak to naprawdę wygląda i czy korzyści korzystania z oleju kokosowego przeważają nad ewentualnym ich szkodliwym działaniem. Olej ten pozyskiwany jest drogą tłoczenia, podgrzewania i rafinacji kopry kokosowej, czyli białego miąższu orzecha kokosowego.

Co zawiera olej kokosowy?

olej kokosowy rafinowanyOlej kokosowy rafinowany jest biały i ma bardzo delikatny zapach. Stosowany jest do produkcji spożywczej, cukierniczej, smażenia oraz wyrobu produktów tłuszczowych dla kulinariów. Powszechnie korzysta się z niego dla celów produkcji kosmetyków — szczególnie w produkcji odżywek, balsamów do włosów i ciała oraz kremów.

Głównym elementem składowym oleju kokosowego są kwasy tłuszczowe nasycone. Wśród tych kwasów wyróżnić należy kwas laurynowy, mirystynowy, kaprylowy, palmitynowy, stearynowy oraz kaprynowy. Ponadto w składzie odnaleźć można kwasy tłuszczowe nienasycone oraz witaminy (C,B,E) oraz substancje pochodzenia mineralnego – głównie sole wapnia, magnezu, potasu, fosforu, cynku i żelaza. Ze względów zdrowotnych olej kokosowy wyróżnia się znaczną zawartością fitosteroli, przeciwutleniaczy i kwasu foliowego.

Czy jest zdrowy?

Propagatorzy i zwolennicy oleju kokosowego rozgłaszają peany pochwalne na temat kolejnych to pozytywnych właściwości tego specyfiku. Dobrze jednak z rezerwą podejść do tych zapewnień, gdyż oprócz pozytywnych prac, pojawiają się również opracowania obalające wyłącznie pozytywny obraz oleju kokosowego.

Olej Kokosowy jest dostępny w większości sklepów spożywczych oraz w sklepach internetowych np. FighterShop.

ekologin

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *