Nowości w polskiej kuchni – pieprz cytrynowy

W polskiej kuchni pojawia się obecnie coraz więcej różnego rodzaju nowości. Mało komu wystarczają już na przykład standardowe przyprawy takie jak pieprz i sól oraz podstawowy zestaw ziół. Ludzie wciąż szukają bowiem nowych smaków i nowych mieszanek.

Mieszanka pieprzu i cytryny

Jedną z popularniejszych ostatnimi czasy przypraw jest bez dwóch zdań pieprz cytrynowy. Nie jest to czysty, zwyczajny pieprz, lecz tak naprawdę jest to mieszanka różnych składników. Podstawą tej mieszanki jest jednak oczywiście pieprz oraz cytryna. Do tego dodaje się jeszcze kwasek cytrynowy oraz skórkę cytrynową. Składnikami pieprzu cytrynowego są ponadto czosnek, kurkuma oraz cebula. Mało kto wie, że dodaje się do niego również odrobinę cukru.

Zamiennik zwyczajnego pieprzu

Pieprz cytrynowy swobodnie można stosować jako zamiennik tradycyjnego pieprzu. Jest on bowiem również ostry i nadaje pikanterii potrawom. Ponadto, sprawia on, że potrawy przyjmują pewien charakterystyczny, mocny posmak.
Warto zauważyć, że tak naprawdę można stosować wszystkie składniki pieprzu cytrynowego osobno. Jednakże po co to robić, skoro można skorzystać z już gotowej mieszanki, w której wszystkie składniki występują w odpowiednich proporcjach.

ekologin

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *