Kwiaty z hibiskusa – przyrządzanie herbatki

Hibiskus jest wyjątkowym kwiatem, mającym wiele wspaniałych właściwości, dlatego znalazł zastosowanie w medycynie, w kuchni, w kosmetykach, ale najbardziej popularnym sposobem jego wykorzystania, jest przyrządzanie herbatki z kwiatów.

Hibiskus wykorzystywany był w kuchni od lat. Przyrządza się z niego soki, syropy, wina,  dżemy, galaretki, kandyzowane kwiaty, liście dodaje się do sałatek i potraw mięsnych.

Suszone kwiaty hibiskusa wykorzystuje się także jako naturalny barwnik do tkanin. Kwiaty  zalewa się wrzątkiem i gotuje od 10-15 minut. Gdy barwnik jest już gotowy, barwi się materiał poprzez włożenie go do mikstury i trzymanie go w niej przez około godzinę.

Najbardziej popularna jest jednak herbata z hibiskusem. Jak możemy  ją przyrządzić?

W przeciwieństwie do większości herbat ziołowych produkowanych z liści, herbatka z hibiskusa jest produkowana z jego kwiatów. Kielichy kwiatów zbiera się i suszy. W celu przyrządzenia herbatki susz zalewa się wrzątkiem. Zwykle zaleca się parzyć 1 część hibiskusa z 5 częściami wody. Po zaparzeniu kwiat hibiskusa zwiększa swoją objętość nawet dwukrotnie. Herbata z hibiskusem charakteryzuje się piękną  czerwoną barwą, mocnym aromatem i kwaskowatym, trochę cierpkim smakiem. Do herbaty często dodaje się cukier lub miód.

Hibiskus można kupić w Polsce w wielu formach, najczęściej jest  dostępny w torebkach ekspresowych. Natomiast liście hibiskusa można kupić na wagę w herbaciarniach. Hibiskus w takiej postaci jest bardzo wydajny. Długie parzenie, nawet ok. 10 minut spowoduje, że otrzymamy bardzo kwaśny napar.  Natomiast, jeśli czas parzenia ograniczymy do 3-4 minut, to te same liście możemy zaparzyć jeszcze drugi raz, otrzymując pełnowartościowy napar. Hibiskus można również zalewać zimną wodą, ale wtedy czas zalania musimy wydłużyć do co najmniej godziny.

ekologin

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *