Jaka sól do peklowania? Za i przeciw peklowaniu.

Peklowanie to jedna z najpopularniejszych metod konserwacji mięs wykorzystywana w polskich domach od pokoleń. Warto jednak wiedzieć, że tak jak ma ona swoich zwolenników, ma też i swoich przeciwników. A wszystko za sprawą właściwości.

Antybakteryjne działanie

Sól peklowa będąca połączeniem soli kuchennej oraz azotanów potasu i sodu wykazuje szerokie spectrum działania przeciwbakteryjnego. Jeśli więc peklowaniu poddane zostaje świeże mięso, na którym nie rozwinęły się jeszcze żadne bakterie, dzięki soli pozostanie ono wolne od chorobowych drobnoustrojów na bardzo długo.

Utrata właściwości odżywczychjaka sól do peklowania

Poprzez zastosowanie soli peklowej (koniecznie sprawdź) uzyskuje się efekt „wysuszenia” mięsa. Wraz z wodą ulatniają się z niego niemal wszystkie substancje odżywcze, w tym witaminy, minerały, czy aminokwasy. To, co pozostaje, to świeży smak, aromat oraz barwa. Taki produkt gwarantuje więc niezwykłe doznania smakowe, ale nie stanowi zbyt wartościowego źródła odżywczego.

Uwaga przed obróbką termiczną

Zawarte w soli substancje chemiczne, takie jak azotyny nie należą niewątpliwie do najzdrowszych. W końcu to typowe konserwanty. Szczególnie niebezpieczne stają się w kontakcie z wysoką temperaturą, gdyż wtedy zaczynają przekształcać się w związki toksyczne. Warto więc widzieć, że można temu zapobiec, dodając podczas peklowania kwas askorbinowy, który neutralizuje podczas obróbki termicznej wytwarzane substancje.

Aromatyczna szynka, polędwica łososiowa, czy solona ryba – to produkty, które bez wątpienia wzbogacają domową kuchnię. I jeśli by wziąć pod uwagę, że zawarta w nich sól jest mniej szkodliwa, niż chemiczne mieszanki w wyrobach sklepowych – warto choć od czasu do czasu samemu je przygotować.

ekologin

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *