Herbaty rooibos – charakterystyka

Czerwonokrzew zwany również Rooibos uprawiany jest w RPA. Z krzewu tego pozyskuje się liście, które następnie dzieli się na mniejsze kawałki i z których po osuszeniu uzyskuje się ziołowy napar. Krzew nie jest spokrewniony z krzewami herbacianymi, jednak potocznie przyjęło się, że przygotowany napar nazywany jest czerwoną herbatą. Kupimy ją w dobrych sklepach zielarskich lub herbaciarniach.

Herbaty rooibos – właściwości
Herbaty rooibos w wielu krajach uznawane są za ziołowe lekarstwo, oprócz oryginalnego miodowego smaku, mają również wiele właściwości zdrowotnych.

Przede wszystkim herbaty rooibos nie zawierają w sobie kofeiny, która jest spotykana w dużych ilościach w innych odmianach herbat. Mogą zatem być pite przez wszystkich, w każdym wieku bez obawy przed nadmiernym spożyciem kofeiny.

Liście czerwonokrzewu zawierają w sobie spore ilości wapnia, co przyczynia się zatem do wzmocnienia kości i zębów.

Napar przygotowany z liści czerwonokrzewu jest również zalecany osobom z podwyższony cholesterolem. Picie herbaty rooibos w znacznym stopniu obniża poziom cholesterolu we krwi.

Składniki zawarte w ziołowym naparze pomagają przy bólu głowy i wpływają kojąco na organizm człowieka. Herbata ta obniża również ciśnienie krwi.

ekologin

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *