Herbata cesarska jest to popularna żółta herbata chińska o cudownym i bardzo subtelnym aromacie. Herbata żółta uformowana jest z młodych liści perełki, które są naturalnie aromatyzowane kwiatem jaśminu.
Jak wygląda i smakuje herbata cesarska?
Już na pierwszy rzut oka susz obiecuje niespotykane doznania. Najmłodsze liście i pąki liściowe, które nie są do końca rozwinięte są pozwijane w mieniące się srebrem kuleczki. Żółta herbata wygląda bardzo pięknie, ale należy pamiętać o tym, że podczas zaparzania należy jej pozostawić nieco czasu, aby rozwinęła liście do końca i nabrała pełni sił. Po zaparzeniu herbata daje jaśniutki i słomkowy napar, który po przelaniu do filiżanek od razu urzeka swoim niepowtarzalnym zapachem.
Na co należy zwrócić szczególną uwagę?
Cesarska herbata jest bardzo delikatna w smaku, dlatego też jest niestety bardzo wrażliwa na błędy w przygotowaniu. W pierwszej kolejności należy pamiętać o tym, że nie można jej parzyć dłużej niż 6 minut. Przy dłuższym parzeniu niestety herbata robi się garbnikowa i bardzo gorzka. Zalecana temperatura wody 70-80 °C, a czas parzenia 4 – 6 minut. Jeżeli chodzi o same proporcje to zaleca się 2 gramy suszu (1 łyżeczka) na tradycyjną filiżankę.
Najnowsze komentarze