Czubryca zielona i jej właściwości

Czubryca jest uzyskiwana przede wszystkim z cząbru górskiego, domieszki soli oraz innych przypraw. Pochodzi z kuchni bułgarskiej, podczas gdy sam cząber górski występuje w ciepłych umiarkowanych regionach Europy. Jest to krzew dorastający nawet do pięćdziesięciu centymetrów wysokości. Jego liście są naprzeciwległe, owalne i lancetowate, natomiast kwiaty białe.

Rodzaje czubrycy
Na polskim rynku występują głównie: czubryca w czystej formie bez dodatków, czubryca zielona w formie mieszanki przyprawowej o różnym składzie (najczęściej są to: sól, cukier, pietruszka, czosnek, cebulka zielona, por, papryka zielona), a także czubryca czerwoną (z dodatkiem papryki słodkiej i ostrej, czosnku, pietruszki i cebuli, suszonych pomidorów, soli, bazylii, tymianku).

Kuchenne zastosowanie czubrycy
Cząber zimowy idealnie pasuje do fasoli i mięsa. Sprawdza się szczególnie w przypadku lżejszych mięs, takich jak kurczak czy też indyk. Może też być stosowany jako dodatek do farszu. Świeży cząber ma mocny smak, lecz podczas długiego gotowania traci jednak swój ciężki posmak. Czubryca używana jest do jajecznicy, kanapek, zup, ryb, jarzyn, sałatek, serów i kiełbas oraz nadaje się również do konserwowania i przyprawiania ogórków oraz kapusty.

ekologin

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *