Żeń szeń obecny jest w naszej świadomości od dawna. Z pewnością każdy z nas wielokrotnie słyszał tę nazwę w aptece, telewizji, czy też wśród rozmów ze znajomymi. Czym tak naprawdę jest żeń szeń i jakie posiada właściwości?
Czym jest ta roślina?
Żeń szeń znany jest ludzkości od wieków. Pierwsi jego cenne właściwości zauważyli Chińczycy, stosując go w celach pobudzających albo jako afrodyzjak. W europie zyskał popularność w XIX w.
Obecnie żeń szeń często jest stosowany w celu wzmocnienia odporności fizycznej, ale również psychicznej. Posiada udowodnione właściwości zwiększające wydolność organizmu i procesów myślowych.
Cała moc i właściwości lecznice tkwią w korzeniu żeń szenia. Używany może być zarówno w postaci suszonej, jak również świeżej.
Odmiany żeń szenia
Na rynku istnieją dwie odmiany żeń szenia, np, w sklepie Kraina Herbaty dostępny jest żeń szeń czerwony i biały. Różnica koloru wynika przede wszystkich z odmiennych procesów przetwórczych. Wersja biała powstaje w pełni naturalny sposób, podczas suszenia w świetle słonecznym. Natomiast żeń szeń czerwony powstaje podczas działania na niego pary wodnej i bardzo wysokiej temperatury.
Przeciwwskazania
Żeń szeń nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży, małe dzieci poniżej 6 roku życia oraz osoby cierpiący na nadciśnienie tętnicze.
Istnieje ryzyko, że żeń szeń może być źródłem arytmii serca, alergii i bezsenności. W rzadkich przypadkach może mieć również wpływ na krzepliwość krwi.
Najnowsze komentarze