Charakterystyka żeń szenia

Żeń szeń obecny jest w naszej świadomości od dawna. Z pewnością każdy z nas wielokrotnie słyszał tę nazwę w aptece, telewizji, czy też wśród rozmów ze znajomymi. Czym tak naprawdę jest żeń szeń i jakie posiada właściwości?

Czym jest ta roślina?

żeń szeń czerwonyŻeń szeń znany jest ludzkości od wieków. Pierwsi jego cenne właściwości zauważyli Chińczycy, stosując go w celach pobudzających albo jako afrodyzjak. W europie zyskał popularność w XIX w.

Obecnie żeń szeń często jest stosowany w celu wzmocnienia odporności fizycznej, ale również psychicznej. Posiada udowodnione właściwości zwiększające wydolność organizmu i procesów myślowych.

Cała moc i właściwości lecznice tkwią w korzeniu żeń szenia. Używany może być zarówno w postaci suszonej, jak również świeżej.

Odmiany żeń szenia

Na rynku istnieją dwie odmiany żeń szenia, np, w sklepie Kraina Herbaty dostępny jest żeń szeń czerwony i biały. Różnica koloru wynika przede wszystkich z odmiennych procesów przetwórczych. Wersja biała powstaje w pełni naturalny sposób, podczas suszenia w świetle słonecznym. Natomiast żeń szeń czerwony powstaje podczas działania na niego pary wodnej i bardzo wysokiej temperatury.

Przeciwwskazania

Żeń szeń nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży, małe dzieci poniżej 6 roku życia oraz osoby cierpiący na nadciśnienie tętnicze.

Istnieje ryzyko, że żeń szeń może być źródłem arytmii serca, alergii i bezsenności. W rzadkich przypadkach może mieć również wpływ na krzepliwość krwi.

ekologin

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *